Биография

  

 

 

Мария Балтаджиева е родена в гр. Варна на 03.02.1936 г. Израства в музикална фамилия, в която интереса към фолклорната музика е много голям. Като дете и ученичка е завладяна от пеенето и това предопределя по-нататъшното и музикално развитие. 

Възпитаничка е на Средно Музикално Училище „Добри Христов“, гр. Варна в класа по класическо пеене на Надя Илиева. Мария, освен че е много музикална и развива прекрасно гласа си, успоредно с това развива и интереса си към създаване на индивидуални мелодии, които комбинира със свои текстове. Тази страст усъвършенства във времето и започва да създава своите собствени песни, които я утвърждават като автор с ярък собствен почерк. 

Авторският талант на Балтаджиева изпъква със съдържателни и вълнуващи текстове, които тя съчетава и свързва с ярък и запомнящ се безмензурен музикален изказ. Специфичното мелодраматично въздействие певицата успява да разгърне още по-мащабно благодарение на изключително красивият си глас и перфектно овладяната певческа техника. 

Музикалният композиционен стил е индивидуален, наситен със запомняща се орнаментика, която е неразделна част от израза и разгръщането на цялата гама от лиризъм и драматизъм в авторските произведения. Всички тези особености предопределят кариерата на Мария Балтаджиева, на отличаваща се индивидуална певица с разпознаваеми авторски песни, които публиката обича много и очаква да чуе от талантливата певица винаги. Пее в ансамбъла на МВР с диригент Радослав Данов, който и отправя покана за записи в Радио Варна.  Регистрира записи с оркестъра на Националния ансамбъл „Филип Кутев“, оркестъра на Недялко Станев към Радио Варна, кавалджията Никола Ганчев и групата на Иван Кирев. 

Споделяме някои от заглавията на авторката: “Ако бях орел да хвръкна” – първата ѝ авторска песен; следва създаването на текста и музиката на песните: “Остана Ганка сираче”, “Гората пее”, “Песен за Гроздьо Желев”, “Йордан Величка думаше”, “Я чуй ме мале хайдушка”, “Мама на Георги думаше”. Хороводните песни “Мама Калина будеше”, “Овчари свирят с кавали”, “Радо Радке хубавице” ,”Димка си платно белеше”, “Сутрина става Стоян овчарин” внасят един различен авторски акцент от основното композиционно поприще на Балтаджиева. “Данка си дари дареше”, “Залюбила е Карадена”, “Стоян и вакли овчари”, “Учих тa Дано мъри”. Трудните и пълни със смисъл песни на Мария Балтаджиева са високо оценени от фолклорни преподаватели и специалисти. 

Предпочитани са от млади таланти, защото им дават възможност да развият гласовите си качества в бавната, безмензурна песен и да разгърнат таланта си на едно ново по-високо ниво.

Най-силната авторска творба на Балтаджиева е монументалното произведение – “Даньова мама”. Във филма на БНТ “35 години с песните на Мария Балтаджиева” певицата нарича произведението си “моята най-свидна рожба”. След като Мария Балтаджиева представя емоционално ХУДОЖЕСТВЕНАТА ИДЕЯ НА СВОЯТ ОРИГИНАЛ, филма  завършва с думите на създателката на песента: “ЩАСТЛИВА СЪМ, ЧЕ ЩЕ ОСТАВЯ НЕЩО МАКАР И МАЛКО СЛЕД СЕБЕ СИ И ОТ СЕБЕ СИ – ТОВА Е “ДАНЬОВА МАМА”! Художествените качества на “Даньова мама” я превръщат в знакова, хитова песен. Пробуден е интереса за нови идеи и аранжименти и за “Мистерията на българските гласове”. Елвира Георгиева изпълнява песента и отбелязва на аудио- и видео носители, че Мария Балтаджиева е автор на песента. Kaнадският рок изпълнител Брайън Адамс се оказа голям фен на „Даньова мама”. В интервю за музикалното издание “SONGLAINES” музикантa сподели, че „Даньова мама” e една от любимите му песни.

Мария Балтаджиева записва песента на 18.05.1993г. в Радио София. Творбата “Даньова мама” на Мария Балтаджиева ще остане водеща емблематична и незабравима авторска песен на фолклорна основа в българският фолклор!

Последното произведение на Балтаджиева е песента “Признание”, чиято музика за песента е създадена от нея. Текста на “Признание” е по стиховете на известният руски поет и дипломат – Владимир Масалов. За наша голяма радост притежаваме професионален студоизапис на “Признание”.

Широкомащабният талант на Мария Балтаджиева става известен и извън пределите на България. Тя е желан и обичан гост в Полша, Чехословакия, Русия, Австрия, Германия, Америка. Удостоена е с висока награда от международен фестивал в Закопане, Полша – 1970 година.  Спечелените награди от певчески Конкурси и Фестивали в България и чужбина са част от богатият архив, който Балтаджиева завещава на наследниците си. Мария Балтаджиева почива на 08.06.2012 година в град Дортмунд Германия. На паметната плоча на Мария е отбелязано:

Мария Балтаджиева

3.2.1936 – 8.6.2012 

Автор на песента “Даньова мама” 

Прекрасно е че Мария Балтаджиева ни завеща значително авторско културно наследство, благодарение на което тя ще продължи да живее винаги.