За разликата между “народна песен” и “съвременно авторско, фолклорно музикално произведение”! Advokat Atanas Kostov

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=163113683500420&id=100094053663628

Уважаеми,
Днес ще Ви разкажа за #необективността на българския #съд по темата “авторско право”, като ще ви разкажа историята на една от най-известните фолклорни, #съвременни #песни в България – “Даньова мама”!
Авторът на тази съвременна фолклорна песен е госпожа #Мария #Балтаджиева – една от най-именитите български народни певици и композитор на фолклорни песни, аранжименти и преработки.
Песента “#Даньова #мама” е създадена от г-жа Балтаджиева за сватбата на дъщерята на нейна приятелка в началото на 80-те години, като за пръв път е представена официално пред широка публика на благотворителен концерт в Спортна зала гр.Варна през 1985г.
Мария Балтаджиева записва песента й за БНР през май 1993г., като тези записи се съхраняват и до днес във фонда на Българско национално радио.
Песента като музика и текст попада и в книгата “По морето либе ле”, с автор доцент Йорданка Неделчева и рецензент професор Николай Кауфман, като той изрично посочва, че нейн #автор е #Мария #Балтаджиева!
В началото на кариерата си тази песен започва да пее Бинка Добрева, като постфактум тя се превръща в короната на нейната кариера. Интересен момент е, че #Бинка #Добрева никога #не #признава, че изпълнява #авторската #песен на Балтаджиева. В различни нейни интервюта тя казва нещо друго – че тази песен е “народна”! Защо? Сега ще разберете!
Стартирайки кариерата си с изпълнение именно на тази песен, Бинка Добрева я записва и с “Мистериите на българските гласове”, като от справката в “Мюзикаутор” разбираме, че под “автор” пише – “неизвестен”, както и че песента е “преработка”, “аранжимент”. Интересният момент тук е, че по това време Балтаджиева все още е жива и никой не е поискал от нея като автор разрешение за използването на нейната си песен, камо ли за извършването на преработка или аранжимент!
Така използването на въпросната песен от Бинка Добрева продължава повече от 30 години, като с всяка изминала година тя все повече публично затвърждава незаконосъобразната си мантра, че тази песен е “народна”! Защо? Защото според чл.4, т.3 от ЗАПСП народните песни не са обект на авторското право и така тя може да си я пее свободно, без да заплаща за това авторско възнаграждение!
През 2021г. наследниците на Мария Балтаджиева(нейната дъщеря и син) инициираха #авторскоправен #спор в СГС против Бинка Добрева, твърдейки истината, а именно, че #автор на песента “Даньова мама” е тяхната майка и че през цялата си кариера Бинка Добрева използва песента #незаконосъобразно, отричайки авторството на Балтаджиева!
Тази #неистина Бинка Добрева продължи да твърди и в съда, като доведе като свидетел някаква #бабичка от разградско село, която твърдеше, че прабаба й пеела въпросната песен, “та от там я знаела”! Ако това е така(очевидно това е откровена лъжа), защо песента не се появява “като народна” в никакви исторически и фолклорни източници, статии, книги, защо се появява едва през 80-те и 90-те, нали е “народна”, т.е “нещо много старо”? Защо за “Излял е Делю хайдутин” се откриват такива данни 100 години назад? Защо на Бинка Добрева и трябва бабичка “свидетел”, за да доказва, че тази песен е “народна” и защо Кауфман казва точно обратното – че не е?
Въпреки описаната парадоксалност в зададените въпроси, на базата на споменатите свидетелски показания както Софийски градски съд, така и Апелативен съд София приеха, че песента била “#народна”, че #нямала #автор(т.е не е съвременно авторско произведение) и така наследниците на Мария Балтаджиева загубиха две дела, въпреки обективните документални данни от интервюта и записи на майка им, въпреки експертното мнение на Кауфман, въпреки данните в Националната библиотека по темата и т.н!
Днес този казус е във ВКС. Надявам се Върховният касационен съд да направи разлика между “народна песен” и “съвременно авторско, фолклорно музикално произведение”! Надявам са и наследниците на една от най-именитите композиторки на български песни да получат справедливост!
Завършвам този разказ с вярата, че правото все още е “изкуство за доброто и справедливостта”, в което ние – българските граждани търсим надеждите си за защита на обективната истина! Надявам се това все още да е така, защото иначе…ще попаднем отново във #фолклора…за #некомпетентността на българския #съд, касаещ българското изкуство, нещо което очакваме да не се превърне в негово “народно творчество”!
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest
Share on WhatsApp
Related posts
Comments

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment